Jak na zahradní dekorace z Hypertufy 🌞

Zdravím všechny betonové nadšence 🥳

 

Naše zákaznice paní Brabencová se se mnou podělila o návod na výrobu zahradních dekorací z hypertufy. 🤗

Směs hypertufy namícháte v následujícím poměru: 

1,5 dílu cementu : 1 díl rašeliny/zeminy : 1 díl písku 

 

Má na to dvě metody.☝️

 

1) Namíchanou hypertufu odlít do plastových nádob vymazaných olejem a z vrchu vložit nádobu nejlépe stejného tvaru a zatížit ji. To vám ve směsi vytvoří prohlubeň a po vytvrdnutí máte krásný květináč nebo korýtko. 

Odlévat hypertufu lze téměř do čehokoliv jen nezapomeňte, že třeba v případě krabice se vám papír po vytvrdnutí přilepí k povrchu a horko těžko ho budete sundavat.📦

 

2)Vyhrabejte do země jámu s požadovanou hloubkou a rovným dnem a do sáčku na odpadky si nalijte hypertufu a šoupněte ji do jámy. Rukama vytlačte prostředek ke krajům, aby stěna měla asi 5 nebo 6 cm tloušťku. Vytvořenou prohlubeň zatížíte pytlíkem s pískem. Pytel s hypertufou vám může všelijak přečuhovat přes okraje jámy a když to ztvrdne, 5 dní až 4 týdny podle velikosti, hotové korýtko jde lehce ven. Lehce ho pak přejeďte drátěným kartáčem a nechte dotvrdnout na vzduchu. Když se to povede,  tak dílo vypadá jako kámen s prohlubní.

 Větší věci je prý dobré zpevnit opatrně zapíchanými proužky plechu nebo pletivem, tak, aby nikde nevylézaly na povrch .
Na výrobu pítka se normálně moc nehodí. Korýtko je tvrdé, vypadá jako kámen, ale je kapku porézní a voda v něm dlouho nevydrží. 
Na to doporučuji koupit nano impregnaci betonu či minerálů. Z té by se do vody nic uvolňovat nemělo a ptáčci tak mohou vesele pít. 🐦
 
Tak alou zkoušet bando. Ať máte další stylové zahradní dekorace.😉
 
1689594974463