Udělejte si betonovou dekoraci sami

V několika posledních letech přišly na scénu kreativního tvoření vkusné betonové dekorace. Dokážou velmi nápaditě osvěžit váš byt, industriální prostor nebo také zahradu. Přinášíme vám pár jednoduchých tipů a inspirací na to, jak s betonem pracovat.

Jak vyrobit beton?

K výrobě betonových dekorací můžete využít hotovou betonovou směs, což je také nejjednodušší varianta. Zakoupíte ji ve stavebninách nebo v obchodech pro kutily. Jestliže máte více zkušeností, můžete si beton vyrobit sami z cementu, písku či štěrku a vody. Beton musíte velmi dobře rozmíchat, aby byl hladký, vláčný a nezůstaly v něm kousky. K míchání betonu můžete využít starý kbelík a vařečku. Prostor, kde budete beton míchat ochraňte igelitem, abyste si nezničili podlahu.

Pár tipů na začátek

Máte-li beton umíchaný, můžete se pustit do tvoření dekorace. Využijte nepřeberné množství silikonových, plastových, papírových anebo jiných forem z poddajného materiálu. Vyhněte se kovovým a skleněným formám. Použijte je pouze v tom případě, že je chcete například zakomponovat do své dekorace, nebo vám nevadí, že je zničíte. Fantazii se meze nekladou. Pomůcky po použití umyjte, aby se nestalo, že na nich beton zaschne.

Začneme jednodušší dekorací do bytu

Z betonu si můžete vyrobit svícny na čajové svíčky, které vám zpříjemní večerní atmosféru. Použijte například silikonové formičky na minibábovky nebo muffiny. Svícen tak dostane pěkný a zajímavý tvar. Beton do formiček vložte starou lžící, ale neplňte je až po okraj. Formičky naplňte asi do ¾. Vezměte si hliníkový obal z vyhořelé čajové svíčky a zatlačte ho do betonu ve formičce, zhruba někde uprostřed. Tím se ve svícnu vytvoří prostor pro čajovou svíčku. Teď už stačí nechat svícny ztuhnout podle doporučení výrobce. Po uplynutí doby vyloupněte hliníkový obal ze středu svícnu a svícen z formičky. Dovnitř vložte čajovou svíčku, zapalte ji a užijte si příjemný večer.

Pojďte si také vyrobit odkládací stolek z betonu a starých knih. Najde své využití jak v obývacím pokoji, ložnici, tak třeba na balkoně nebo terase. Pokud máte možnost, pracujte venku, nebo si dobře zabezpečte podlahu igelitem, abyste ji zbytečně nepoškodili. Připravte si několik starých knih, které už nemáte v plánu použít. Můžete si je pořídit například v antikvariátu. Počet knih záleží na tom, jak vysoký stolek chcete mít.

Knihy naskládejte nepravidelně na sebe tak, aby se úplně nepřekrývaly. Odkládací stolek tak získá na zajímavosti a vytvoříte tím i menší odkládací prostory v celé výšce stolku. Pro lepší ukotvení můžete knihy slepit lepidlem nebo je k sobě přichyťte lepicí páskou. Vložte výtvor do starého lavoru a teď už stačí knihy polít betonem. Hmotu, která stéká do lavoru použijte několikrát a zaplňte veškerá volná místa na vašem budoucím stolku. Knihy by neměly prosvítat.

Když máte hotovo, vytáhněte stolek z lavoru, umístěte na rovný povrch pokrytý novinami a nechte schnout po dobu doporučenou výrobcem betonu.

Dekorace na zahradu

Proč si nevyrobit chodník z betonových oblázků? Připravte si prostor k položení chodníku. Vyhraďte si jeho hranice, místo vyplejte a půdu prokypřete. Odstraňte několik cm půdy po celém prostoru chodníku, aby byl dobře zasazen v okrajích a oblázky se nerozestupovaly. Dále budete potřebovat potravinovou fólii. Uřízněte si asi 30 cm fólie, do ní umístěte množství betonu o velikosti dlaně. Záleží na vás, jak velké kamínky budete chtít vytvořit. Na spodní straně fólii několikrát zatočte. Budoucí oblázek se tím vytvaruje do kulatého nebo oválného tvaru. Stranou uzávěru směrem dolů kamínek položte na kraj připraveného prostoru pro chodník.

Takto vyrábíme a klademe kamínky vedle sebe tak, že se dotýkají. Pokládáme je až do té doby, než vytvoříme celý chodníček. Beton necháme schnout po dobu doporučovanou výrobcem a po uplynutí této doby chodník opálíme ohněm. Bude k tomu stačit větší zapalovač. Odstraní se tak plastová fólie a na povrch vystoupí struktura betonových oblázků.

Dekorace z betonu jsou velmi odolné a nepotřebují zvláštní péči. Mohou po dlouhou dobu zdobit váš pokoj, balkon i zahradu.