Jak vytvořit zahradu snů

Jak vytvořit zahradu snů: Vyberte si vhodné dekorace
 

Ač by se mohlo zdát, že se stále více z přírody vytrháváme, zahrada se pro moderního člověka stává nedocenitelným místem. Jde o prostor pro zklidnění a relaxaci. Jak snadno zkrášlit každou zahradu?

 

Základem každé zahrady jsou rostliny

 

Základem udržované zahrady, která působí příjemně, je bezesporu zeleň. Okrasnou variantu je nezbytné navrhnout s respektem k danému místu. Je navíc zapotřebí zohlednit i vlastní zkušenosti s údržbou zahrady. Některé rostliny jsou více vhodné pro začátečníky.

K oblíbeným nenáročným trvalkám, které ohromují svými překrásnými květy, patří například pivoňky. Mezi další zástupce, který s minimálním úsilím pěstitele bude na každém záhonku poutat pozornost nádhernými fialovými květy, patří například i česnek obrovský.

Vaše zahrada však může být příjemným prostředím i v době, kdy ji ještě nebo už žádná zeleň nezdobí. Jako možnost, jak ji zkrášlit se nabízí nejrůznější zápichy nebo veselé figurky, nejčastěji v podobě různých zvířat.

Jak se v pestré nabídce nesplést? Vyberte si ty předměty, které se vám líbí a nějakým způsobem vás vystihují. Začít zdobit doporučují odborníci jednoduše od místa, které je vašemu srdci nejbližší a systematicky postupovat dále do dalších koutů zahrady.

 

Od trpaslíka k přirozené kráse dřeva a kamenů

 

Proklínaným i ironicky přijímaným symbolem českých zahrad bývá zahradní trpaslík. Pro mnohé nepřekonatelný kýč, pro jiné vtipný a milý dekorační prvek. Za sebou má rozverná postavička šikuly v čepici už poměrně dlouhou cestu. Tu k nám trpaslík vážil až z Rakouska. Právě odsud se podle odborníků dostal až do Česka, kde si éru největší slávy prožil po roce 1989.

Tradičním materiálem do zahrady je i dřevo, které působí zvláště přirozeně. Oživit vaši zahradu mohou třeba dřevěné truhlíky. Nevýhodou dřeva však je to, že poměrně ochotně podléhá zubu času a musí se správně ošetřit. Dřevěný zahradní nábytek tak musíte jednoznačně ochránit před nepřízní počasí a před deštěm ho včas uklidit pod střechu, pokud z něj nechcete v čase mít jen pár zetlelých prken vhodných maximálně k táboráku.

Kdo dává přednost decentněji vyladěné zahradě, může se zcela jistě spolehnout na méně tradiční materiál v podobě litiny. Ta velice přirozeně zapadne do exteriéru. Vyrábějí se z ní pítka pro ptáky, můžete si tak být jisti, že vaše zahrada nepřestane celoročně tepat životem.

Doslova vás nadchlo teplo dřeva, minimalismus litiny, hrubá krása kamenů nebo dokonalá struktura keramiky? Dbejte na to, že zahrada by neměla být přetížená velkým množstvím různých detailů nebo pestrou škálou materiálů. Takový prostor působí rušivě, rozptyluje pozornost a nedovoluje vám si přiměřeně odpočinout.

 

Betonové zahradní dekorace jsou odolné a zaujmou minimalistickou krásou

 

Moderní variantu zahradních dekorací představuje beton. Ten obecně patří lidstvem k nejpoužívanějším materiálům. Na první pohled zdánlivě nenese žádný punc ušlechtilosti. Je to však omyl, beton se umí stát klenotem každé zahrady.

Je v první řadě nesmírně variabilní. Současně je mimořádně odolný, a dokonce mrazuvzdorný. Nevadí mu ani silný vítr. Nehrozí tak, že vaše svícny či sošky budou po prvním prudším závanu „zdobit“ zahradu u sousedů.

Betonové zahradní dekorace se jednoznačně hodí třeba na stůl, ale můžete je i jen tak volně položit do zahrady. Stanou se tak překrásným doplňkem vašich záhonků.

Jedná se také o voděodolný materiál, proto mu nijak nevadí, ocitne-li se v blízkosti zahradních jezírek, umělých potoků nebo bazénu. Snadno ho proměníte v okouzlující fontánu nebo praktické pítko. Praktickou vlastností je velmi malá vodivost, beton je tak přímo předurčen i pro výrobu zahradních lamp. Jejich používání se nemusíte bát ani v dešti.

Z betonu je možné vyrobit i zahradní nábytek. Na rozdíl od toho dřevěného nepotřebuje téměř žádnou péči. Stačí ho pouze omýt vodou.

A Pokud byste chtěli zahradu vyladit do dokonalosti, tak můžete využít například čínský rákos. O co jde se dovíte zde: https://blog.frutiko.cz/cinsky-rakos-zajimavosti-tipy/

 

Milujte svou zahrádku! Ona vám to vrátí.